Moody Blues'dan Mike Pinder hayatını kaybetti. Hem Bílá hem de Rottrová megahitlerini seslendirdi

HadessTruck

Global Mod
Global Mod
Justin Hayward, Graeme Edge, Mike Pinder, Ray Thomas ve John Lodge'dan oluşan İngiliz grup The Moody Blues
| fotoğraf: Profimedia.cz





İngiltere'nin Birmingham şehrinden gelen grubun en büyük hiti hiç şüphesiz Nights in White Satin'dir; 1967'de İngiliz ve Amerikan albümlerindeki başarısını kutlayan, 1972'de tekrarlanan albümleriyle daha da ilgi çekici hale gelen ve daha sonra da önde gelen şehirlerde sahneye çıkanlar.


Büyük başarı, her zaman orijinal versiyona olan arzuyu uyandıran birçok kapak versiyonunun sonucuydu. Esk sanatçılarına da ilham kaynağı oldu. 1969 yılında Marie Rottrov tarafından Yükselen Güneş adıyla söylenmiştir. Şarkıdan sonra Lucie Bl de onu on yıl sonra Noc je ja şeytan adıyla buldu ve Hvzdy kako hvzdy albümünde uludu.


Mike Pinder, The Moody Blues'un orijinal kadrosunun son üyesiydi. Grupta onun yanı sıra vokalist Ray Thomas, davulcu Graeme Edge, gitarist ve vokalist Denny Laine ile basçı ve vokalist Clint Warwick de vardı. Değişken şarkı kompozisyonu ve vokal uyumu The Moody Blues'un ayırt edici özellikleriydi. Prog rock, art rock ve pop rock'ın sınırında ilerleyen grubun diğer hitleri ise Tuesday Afternoon, Question, The Story in Your Eyes ve Isn't Life Strange oldu.


Grup 1964 ile 1974 arasında ve 1977'den 2018'e kadar faaliyet gösterdi. Ve ancak o zaman Pinder da dahil olmak üzere grup Rock and Roll Onur Listesi'ne alındı. Gruptaki şarkıcı ve klavyeci, geri dönüş yılı olan 1977'de faaliyetlerine son verdi ve o zamanki geri dönüş albümü Octave jet'te yazarlığını kaybetti. Ama sonra önceliğini ailesine, Amerika'daki yaşamına ve işine verdi.


The Moody Blues ile yaptığı çalışmaların yanı sıra Pinder'ın John Lennon ile yaptığı iş birliği de dikkate değerdir. Bu müzisyenle Imagine albümünde de işbirliği yapmıştır. Özellikle, Asker Olmak İstemiyorum (Ölmek İstemiyorum) adlı köpeğin ve hit Kıskanç Adam'ın kaydedilmesine yardımcı oldu. Daha sonra Pinder, bilgisayar şirketi Atari'de de çalıştı. Ayrıca birkaç albüm çıkardı.


24 Nisan'da 82 yaşında Kaliforniya'da öldü. Best Classic Bands web sitesine göre, Pinder'ın kişiliği için yeni olan hüzünlü bir Facebook grup gönderisine göre, son günleri müzikle doluydu.


Marie Rottrov'un esk versiyonu:


Ve Lucie Bl'in eşliğindeki versiyon: