bir gezintiye çık Daytona International Speedway’in ana tüneli ve pist tarihindeki en ünlü olaylardan bazılarının fotoğrafları duvarları kaplıyor. Biri kaçırılamaz. Cale Yarborough’u elinde miğferiyle Bobby Allison’ın üzerine boşaltıp patlatmaya hazır halde gösteriyor. 1979 Daytona 500’de çamurlu, kanlı bir sümüklüböcek merakla beklenen ilk canlı bayraktan bayrağa yayını bir ırk NASCAR’ı ulusal spor haritasına koyan bir gösteride. Televizyondaki bu eski iyi çocuklar kimdi? yarış yerine kavga mı?
Çığır açan an, Daytona 500’ü bir anda -daha çok bir yumruk gibi- meşrulaştırdı ve birdenbire geleneksel sopalı top hayranları bile NASCAR ve her şeyi değiştiren kavga hakkında vızıldamaya başladı. Dövüş viral bir klipti daha önce böyle bir terim yoktu ve NASCAR’ın ilk 74 yılında 44 yıl boyunca en çok konuşulan, incelenen ve hala inanılmaz günlerin kısa listesinin başında yer aldı.
NASCAR’ın 75. sezonunun kutlanmasının bir parçası olarak Associated Press, en büyük itici güçlerden önümüzdeki önemli zorluklara kadar değişen konularda 12 kıdemli endüstri katılımcısıyla röportaj yaptı. Büyük isimler, bir düşüş ve bir izleyici ulusu ile, 1979 Daytona 500, AP anketinde NASCAR tarihindeki tartışmasız en önemli endüstri değiştirici rolü nedeniyle en unutulmaz yarış olarak kazanan oldu.
Uzun süredir Motor Racing Network spikeri Winston Kelly, “Düzinelerce olası mansiyon ödülü olsa da, bu, öne çıkan filmlerde diğerlerinden daha fazla yer alıyor gibi görünüyor ve onu en unutulmaz ve en önemli olarak nitelendiriyor,” dedi.
Bahsedilen diğer yarışlar arasında Dale Earnhardt’ın çığır açan 1998 Daytona 500 galibiyeti ve Temmuz ayında Başkan Ronald Reagan’ın katıldığı 1984 Daytona yarışında Richard Petty’nin 200. galibiyeti vardı. Heck, büyük büyükbabası Henry Ford’un adını taşıyan şirkette uzun süredir yönetici olan Edsel Ford, bunu tek bir şirkete indirgeyemedi. Ford, “Bir Ford Motor Co. ürününün kazandığı herhangi bir yarışın benim en unutulmaz yarışım olduğunu söyleyebilirim” dedi.
Mitch Evans, Jaguar TCS Racing, Haydarabad Sokak Pisti ve yarışı hakkında konuşuyor | Formula E sezonu 2023
Tüm uygun adaylar. Ancak 1979 Daytona 500 yarışı – Petty’nin altıncı taç mücevher yarışı galibiyetiydi – özel bir şeydi. Yarışı ve sonrasını 15 milyondan fazla kişi izledi. 2001 yılına kadar en yüksek puan alan NASCAR yarışıydı.
Yarışın başlarında Yarborough kardeşi Bobby ve Donnie, Allison’a yaklaşıp Bobby’nin arka tamponuna dokunduklarında üç arabayı da çamurlu bir iç sahada hızla savurduğunda kaos başladı. Üç sürücü de iyileşti ve Yarborough ve Donnie Allison, dışarı çıkmadan önce liderlik için savaştı.
Yarborough daha sonra Bobby Allison’ın onu engellemek için yavaşladığını söyledi, ardından Donnie’nin onu çimlere düşürdüğünü iddia etti. Bobby Allison, Donnie’nin garaja geri dönmesi gerekip gerekmediğini görmek için arabasını kaza yapan arabaların yanına çekmişti. Yarborough, penceresinden onunla yüzleşti.
Bobby, 2019’da 40. yıl dönümü anısına AP’ye “Bana koştu ve bana bağırmaya başladı” dedi. “Ardından kaskıyla yüzüme vurdu, bu beni gerçekten şaşırttı. Kemerlerim hala takılıydı. Kaskım takılıydı ve beni biraz korudu ama burnumu ve dudaklarımı kesti.
“O sırada kucağıma kan damlıyordu. Ya arabadan inip bununla ilgilenmeliyim ya da hayatım boyunca ondan kaçmalıyım. Ben de arabadan indim ve o da yumruklarıyla beni dövmeye başladı. burnu.” Yarborough ve Allison, Florida güneşinde saman yapıcıları takas ederken, aslında yarış hakkında farkındalığı artırmaya yardımcı olan bir kar fırtınasıydı.
Daytona 500 ilk kez canlı olarak yayınlandı ve otomobil yarışları hakkında çok az şey bilen veya hiç bilmeyen pazarlara ulaştı. Oradaydı ülkenin büyük bölümünü içine alan bir kar fırtınası. Şehirler kapandı ve televizyonlar açıktı.
Şu anda yarış kapsamının dördüncü on yılında bir AP panelisti olan Deb Williams, ilk yılında UPI için yazar olarak işe alındı. Yarışı ailesinin Kuzey Carolina’daki evinde televizyonda izledi – dışarıda kar kaplıydı – ve daha sonra Raleigh ajansının Donnie Allison’ın 6.000 $ ‘lık para cezasını ödemek için bir araya gelen hayranlarla ilgili hikayesini yazdı.
Bu yıl 29. Daytona 500’ünü yayınlayan Williams, Autoweek’e verdiği demeçte, “İnsanların ilk kez gördüğü elementlerden çok fazla ham duygu vardı.” Ve sonuncusu için değil.