Tutum nesnesi nedir ?

Duru

New member
Tutum Nesnesi Nedir? Anlatıyorum!

Selam Forumdaşlar!

Bugün gerçekten ilginç bir konuya dalacağız: "Tutum Nesnesi"! Merak etmeyin, adını duyduğunuzda hepiniz “Aha, işte bu!” diyeceksiniz. Hepimiz, bazen karşılaşıp şaşırdığımız veya düşündüğümüz şeyler hakkında "acaba bu böyle mi, yoksa farklı mı?" diye sorgulamalar yaparız. İşte tam da burada devreye giriyor, tutum nesnesi! Bu kavramı bir de mizahi bir açıdan ele alalım dedim, çünkü bence bu konuyu sadece akademik gözle değil, hayatın içinde nasıl kullanacağımızı eğlenceli bir şekilde tartışmak çok daha keyifli olacak. Hazırsanız, başlayalım!

Erkekler: Çözüm, Çözüm, Çözüm!

Hadi erkekleri ele alalım. Biliyorsunuzdur, çoğu zaman bir problemle karşılaştıklarında erkekler hemen çözüm odaklı hareket ederler. Bu, tutum nesnesiyle de örtüşüyor. Bir durum var, hemen çözümü bulunmalı. Mesela, diyelim ki bir adam sabah işe giderken arabasının motoru birden stop etti. Ne yapacak? Tabii ki hemen 'araba nedir, ne değildir' diye bir araştırma yapmaya başlayacak, gerekli parçaları alacak, hatta çözüm bulduktan sonra bu durumu başkalarına nasıl anlatacağı konusunda stratejiler geliştirecek! Çünkü onların "tutum nesnesi" dediği şey tam olarak problem çözme üzerine kurulu.

Şimdi, bu çözüm odaklı yaklaşımda birkaç problem de olabiliyor tabii. Kadınlar hemen durumu bir duygusal bağlama sokarken, erkekler de "bu motorun bu şekilde çalışmaması lazım, çözümü bulmalıyım" diyerek daha stratejik bir düşünce tarzı geliştiriyorlar. Sanki hayat, bir araba motorunun düzgün çalışıp çalışmadığını çözmekten ibaretmiş gibi!

Hadi ama, arkadaşlar, belki de biraz empati eklesek mi? Yani, arabanın motoru bozulmuşsa, belki de "acaba iyi misin? Bu arızanın seni nasıl etkilediğini düşündün mü?" diye sorarak başlasak? Sonuçta, bir motor arızası değil, bir insan var değil mi? Ama işte erkeklerin çözüm odaklılığı bu kadar, insanın aklına hemen çözüm gelsin diye bekliyorlar.

Kadınlar: Empati ve İlişkiler Kraliçesi

Şimdi de kadınlar! Hayatımda, bir problemi çözmeye çalışan bir kadını gözlemlerken, gerçekten nasıl inanılmaz empatik bir yaklaşım sergilediklerine hayran kalıyorum. Hani erkekler 'motoru tamir edelim' diyorsa, kadınlar "Peki ya sen, nasıl hissediyorsun?" diyerek başlıyor. Sadece çözüme odaklanmak yerine, çözümün nasıl bir etki yaratacağını ve bu sorunun çözülüp çözülmediğini görmek isterler. "Motoru tamir edelim, ama sen kendini iyi hissediyor musun?" sorusunu duymak, bence tam da tutum nesnesine dair bir yaklaşım.

Kadınların tutum nesnesi, bir problemi sadece teknik boyutuyla ele almak değil, bu sorunun kişisel boyutunu ve duygusal sonuçlarını da düşünmektir. Gerçekten, bir ilişkide, evde ya da arkadaş ortamlarında, en basit sorundan bile tüm duygu yelpazesi çıkıyor. Mesela, sabah kahvaltısı için herkes peynir mi istiyor, zeytin mi, sabah sinirleri mi? Kadınlar hemen "Zeytinler neden benim zeytinlerim gibi gelmedi? Onlar da bir şey hissetti mi acaba?" diye düşünebilirler. Özetle, "Ben bu konuda ne hissettim, karşımda kim var, ne düşünüyor" gibi sorular, kadınların tutum nesnesi üzerinde fazlasıyla etkili!

Bazen erkekler bu durumu anlayamayabiliyor, tabii ki! Hemen "Zeytin mi? Ne olacak ki!" diyebiliyorlar. Ama bence zeytinler de duygusal bir bağlılık arıyor olabilir! 😄

Hadi Bunu Biraz Mizahla Harmanlayalım!

Şimdi gelelim işin eğlenceli kısmına. Tutum nesnesini konuşurken bazen insanın "bu kavramı çok ciddiye almam mı gerekiyor?" diye düşündüğünü duyar gibiyim. Bence tutum nesnesi hakkında konuşmak, aslında gündelik hayatımıza nasıl mizah katabileceğimizin de bir göstergesi. Kadınlar ve erkekler arasındaki o klasik farkları düşünün! Hani kadınlar ilişkileri üzerinde bir tutum geliştirirken, erkekler hemen stratejik bir şekilde "bu işin çözümü şu" diye düşünürler. Ve ikisi de birbirlerini tamamen anlamayabilirler!

Örnek vermek gerekirse, bir erkek çok sevdiği kız arkadaşına, "Bu hafta sonu bir plan yapalım, ne yapalım?" diye sorar. Kadın ne yapar? Planı yapmadan önce tüm duygusal sonuçları düşünür. "Sence gerçekten bu hafta sonu birlikte vakit geçirebilecek miyiz? Hangi konu üzerinden muhabbet açarız? Belki senin bir işin çıkabilir." Erkek ise bunu çok basit düşünür: "Ya birlikte sinemaya gidelim ya da oyun oynayalım, ne var ki bunda?" İşte tutum nesnesi burada devreye giriyor, çünkü her iki kişi de aynı durumu, farklı tutumlarla ele alıyor.

Hadi Şimdi Yorumları Bekliyorum!

Şimdi sevgili forumdaşlar, eğlenceli bir şekilde düşündük, konuştuk ve bu tutum nesnesi meselesini biraz mizah ile harmanladık. Peki ya siz ne düşünüyorsunuz? Erkeklerin çözüm odaklı bakışı mı, yoksa kadınların duygusal bakışı mı daha sağlıklı? Yoksa her ikisi de aslında tamamlayıcı mı? Hadi, yorumlara yazın! Belki birbirimizi daha da güldürürüz, kim bilir?

Haydi, tutum nesnesini keşfetmeye devam edelim!