Şarap üreticileri, yönetimsiz bir tüketim vergisi mekanizması görmediğimizi söylüyor

MyHoca

New member
Tarım Bakanı Marek Výborný, selefi Zdeněk Nekula (her ikisi de KDU-ČSL) gibi, diğer alkol türleri için ödenen bu verginin getirilmesine kesinlikle karşı değil, ancak şarap üreticilerine çok fazla idari talepte bulunmaması gerekiyor.

Çek Cumhuriyeti Şarap Üreticileri Birliği başkanı Martin Chlad’ın çarşamba günü iDNES.cz portalına söylediği gibi, gümrük idaresi yasalarında değişiklik yapılmadan benzer bir alternatif henüz bilinmiyor. “Belki böyle bir mekanizma vardır ama şu anda onu göremiyoruz. Gerek tüketim vergileri gerekse diğer mevzuatımız buna hazırlıklı değil” diye konuştu.

Ancak kimse verginin Temsilciler Meclisi’nde görüşülmekte olan konsolidasyon paketinde yer almasını beklemiyor.

Bu aynı zamanda Maliye Bakanı Zbyněk Stanjura (ODS) tarafından da doğrulandı. “Aynı zamanda mayıs ayında bu konu üzerinde çalışmaya devam etmeye karar verdik. Anlaşma yoktu. Ben kişisel olarak bunun yanındayım. Ama benim taraftar olduğumu bir kenara bırakırsak, yine de hangi koşullar altında, oranların ne olacağını netleştirmemiz gerekiyor ki, idari açıdan görece basit olsun. Bütün bunların idari olarak birkaç ay içinde halledilebileceğini ve sonrasında siyasi tartışmaya dönebileceğimizi düşünüyorum” diye konuştu.

Hükümetin Ulusal Ekonomi Konseyi (NERV), Petr Fiala’nın mevcut kabinesine gazsız şaraplara uygulanan verginin artırılmasını önerdi.

Danit’in yalnızca büyük olması pratikte mümkün değildir

NERV’nin teklifi, büyük çoğunluğu oluşturan küçük şarap imalathaneleri için sıfır oran öngörüyordu. Bu, gümrük idaresinin her şeyi, diyelim ki devlet tarafında maliyetlerde ve bürokraside hafif bir artışla yönetebilmesinin tek yoludur” diye açıklıyor sendika. Ancak bu mümkün değil çünkü Avrupa direktifi alt tüketim vergisi oranının üsttekinin yarısının altına düşmesini yasaklıyor. “Küçük şarap imalathaneleri yalnızca şarap satılmadığında tüketim vergisinden muaf tutulabilir. Ve bu çok saçma” diye ekledi.

Böyle bir durumda NERV, küçük şarap imalathanelerinin bile büyük üreticilerin tüketim vergisinin yarısını alması gerektiğini ve paranın bir kısmının sübvansiyon olarak küçük üreticilere iade edilmesini önerdi. Ancak Chlad’a göre bu da mümkün değil, her sübvansiyonun Avrupa Komisyonu tarafından onaylanması gerekiyor ve bu destek Avrupa hukukuna uygun olmayacak. Benzer şekilde, tek Avrupa pazarı nedeniyle yalnızca ithal şaraplara vergi getirilmesi mümkün değildir.

Daha sonra Çek Cumhuriyeti Şarap Birliği Başkanı Ondřej Beránek, vergi konulu çalışma grubunun kurulmasından ve tartışmanın profesyonel ve ciddi olmasından memnuniyet duyduğunu ifade etti. “Vine Union adına, hükümetin, yani bakanlığın AB düzeyinde bir tartışma başlatmayı planlayıp planlamadığı sorusunun cevabını kesinlikle bilmek isteyeceğiz, çünkü pan-Avrupa bir çözüm olmadan bunun gerçekleşeceğine inanıyorum. her zaman korumacılık ya da seçilmiş ülkelerdeki şarap üreticilerinin dezavantajı olacaktır” dedi.

Aynı zamanda gerçek vergi tahsilatının ne olacağını da tartışmak istiyor çünkü kendisine göre planlanan 4 milyar kron asılsız ve gerçek verilere dayanmıyor. “Örneğin, bu tutar piyasada beklenen düşüşü ve dolayısıyla vergi tahsilatını veya vergi tahsilatıyla ilgili maliyetleri hesaba katmıyor” diye ekledi.

Bakan Výborný esas olarak gümrük memurlarının vergilerle ilgili idari görevlerle ilgili ne düşüneceğini merak ediyor. Ama bütün sonbahar boyunca tartışmaya hazır. Çarşamba günkü toplantının sonuçları hakkında akşam bilgi vermeli. Uzun süredir gazsız şaraplara, yani gazsız şaraplara sıfır tüketim vergisi getirilmesinden yana olanlar var, aksine hükümet koalisyonunun geri kalan kısmının büyük bir kısmı bu verginin getirilmesini istiyor.