Rus gazını bilmiyoruz. Pražská plynárenská başkanı bunun bir molekül karışımı olduğunu söylüyor

MyHoca

New member
f Prask plynrensk Baleka vak şu anda yeterli gaz bulunmadığını garanti ediyor. Bu sezon depolar maksimuma kadar doldu ve gelecek sezon için Balek'e gaz pompalandı.

Gazın neden bu kadar ucuz olduğunu açıklayabilir misiniz?
Enerji krizi yaşandığında bunun piyasanın çalışmamasından kaynaklandığı yönünde görüşler vardı. Fiyatların bu kadar düşük olması piyasanın gerçekten çalıştığının ilk göstergesi. Benzin fiyatları yaklaşık bir yıl boyunca yükseldi ve altı ay boyunca, yani iki kat daha hızlı bir şekilde düştü. Örneğin her zaman AD'deki gaz fiyatını teyit etmenin hayalini kurduk.

Ancak bunun gerçekleşebilmesi için toptan satış piyasasında da gaz fiyatlarının düşmesi gerekiyordu ve sıcak havanın en büyük faydasını orada gördü. İnsanlar ve şirketler arasındaki anlaşmazlıklar ısıtma sezonu için yüzde yirmi civarındaydı. Bunun yüzde 10'u artı ya da eksi sıcak mevsimde içilir, yüzde 10'u ise insanların yemesi için kullanılır. İyi olan şey, yeterli sayıda LNG terminalinin inşa edilmiş olması ve dünyanın doğalgaz sıkıntısı çekmesi. Artı, üzerinde fiyat baskısı olmasına rağmen Avrupa ekonomisi tam hızda değil. Ekonominin işlememesi de gaz fiyatlarını aşağı çekti. GSYİH'leri o kadar güçlü büyümedi, gaza olan talep önemli ölçüde farklıydı ve bu nedenle gaz dünya çapında mevcuttu. Çok fazla gaz olduğunda, mantıksal olarak fiyatını aşağı çeker.

Prask plynrensk Ludvk Baleka Yönetim Kurulu Başkanı

Ludvk Balek

Prask plynrensk yönetim kurulu başkanlığına seçildi Ağustos 2023'ün sonunda. Kasım 2018'den bu yana endişenin başkanlığını yapıyor ve Mayıs ayında yönetim kuruluna katıldı.

Mesleki yaşamının tamamını enerjiye adamış olup geçmişte MND ve EZ şirketlerinde çalışmıştır. 2006-2009 yılları arasında Sofya'da EZ Bulgaria'nın işletme editörü olarak çalıştı. 2009 ve 2011 yıllarında EZ için uzun vadeli ve standart dışı gaz, elektrik ve CO2 tahsisat sözleşmelerinin müzakerelerini yaptı.

Brno'daki BUT'ta okudu ve burada mühendislik diploması aldı.

Yoksulların krizden önceki ve şimdiki davranışlarını nasıl değerlendirirsiniz? İki modelli eve geri dönüp onu bitirecek misiniz, hatta daha da ileri mi gideceksiniz?
İnsanların daha sorumlu davranmaya başladığını düşünüyorum ve bunun gelecekte de devam etmesinden mutlu olurum çünkü iklim değişikliği konusunda taahhütlerimiz var. Artık insanların yemek yemeye başlamasının zamanı geldi. Kabul edelim, krizden önce 24 ve 25 dereceye kadar ısınıp güzel kıyafetlerle evin içinde dolaşırken, sonra üşüyünce bunun normal olmadığını hissettiler. Krizden ders almamız gerekiyorsa o da yemek yiyebileceğimiz ve daha da uzun süre yemek yememiz gerektiğidir.

Geleceğe yönelik doğalgaz fiyatı tahminleriniz nasıl?
mdl daha fazla analist Nzoro'ya klonladı ve bu kadar büyük bir nenle fiyatlarda düşüşe yer açtı. Birkaç yere koyacağım. Son krizden önce Rusya Avrupa pazarını ele geçirmek istiyordu, fiyatları düşürdü, Norveç gazını ihraç etti, LNG terminalleri inşa etmeye değmezdi çünkü yeterli gaz vardı. Gaz son derece düşük bir değere ulaştı. Muhtemelen hiçbir zaman kurt öncesi fiyatlara ulaşamayacağız.

İnsanlar da dahil olduğu için bir tür denge bulduk. Öte yandan Amerika'da buna değmediği için gaz üretimini sınırlamaya başladılar. Sonra Basra Körfezi'ndeki ve İsrail çevresindeki kriz ve Avrupa'nın Rus gazı ve LNG gemilerini boykot etme kararı var. Avrupa'da sektörün bir miktar canlandığına ve Alman ekonomisinin yeniden büyüyebileceğine dair işaretler var. Bunların hepsi gaz fiyatının istikrar kazanması veya biraz artması yönündeki baskılardır.

Sıcak bir kış geçirdik, bu da bu iddialarla çelişiyor ama diğer etkilerin bunu telafi ettiğini düşünüyorum. Nefret ettiğim gibi bir bahse girmek zorunda kalsaydım, fiyatların düşeceğine değil, biraz yükseleceğine bahse girerdim. Analistler de bunu doğruluyor.

Yolsuzluk yapanlara düzeltmelerini veya düzeltmemelerini tavsiye eder misiniz? Eğer öyleyse, ne kadar süreyle?
Burada çok ince buzun üzerine çıkalım. Kilo topum yok ama şimdi, diyelim ki yaza kadar bunu düzeltmenin zamanı geldiğini hissediyorum. İsrail ile Basra Körfezi arasındaki çatışmanın tırmanması ve bunun da gaz fiyatlarını çok hızlı bir şekilde artırması riski var. Ancak bunun bunu düzeltmek için iyi bir zaman olduğunu düşünüyorum ve şahsen bunu iki yıl boyunca düzeltirim.

Ortadoğu'daki çatışmalar gaz fiyatlarını etkileyen önemli bir faktör mü?
Evet, bir tırmanma durumunda Basra Körfezi'nden gelen geminin Kuveyt'ten gelen büyük miktarda LNG gazıyla yola çıkmaması söz konusu olabilir. Aynı şekilde petrolün de Basra Körfezi'nden çıkması zor olacaktır. Arz düşerse ve talep aynı kalırsa veya kademeli olarak artarsa sonuç ne olur, bu da fiyatı yukarı çeker. Ama bu kesinlikle ilk kriz sırasında, kurdun Ukrayna'ya geldiği dönemde burada sahip olduğumuz değerlerle ilgili olmazdı.

Bazı yönlerini değiştirmek istiyorum. Kısa bir süre önce Ruslar Ukrayna'daki enerji santrallerini bombaladılar ve bu sayede ihracatçı ülke ithalatçı ülke haline geldi. Ve eksik elektrik muhtemelen gaz santrallerinden üretilecek. Sonuç olarak, gaz tüketimi ve fiyatı artacaktır. Piyasada gaz alan spekülatörlerin de burada etkisi var. Rekor miktarda satın alın çünkü fiyatının artmasını bekleyin.

Tam olarak kiminle ilgili?
Bunlar tüketicilere gaz sağlamayan, fiyatların hareketine göre alıp satan bankalar, özel şirketler, ticaret şirketleridir.

Bir yanda Rusya'nın saldırganlığı var, diğer yanda örneğin İspanya ve Rusya'dan çok şey alan bir Avrupa ülkesi olan Belçika…
İki şey bununla bağlantılıdır. Yaz sonunda Ukrayna'ya gaz taşınmasına ilişkin sözleşme imzalandı ve büyük olasılıkla uzatılmayacak. O kadar riskli ki kimse bu işe girmek istemiyor. İkincisi ise Avrupa Birliği'nin Rusya'dan Belçika, Fransa ve İspanya'ya LNG gazı ithalatını yasaklamak için çalışmalara başlaması. Bu, Avrupa'da gaz fiyatını biraz artırabilir çünkü gazın uzun bir mesafeden sürülmesi gerekecek.

Eska'ya gaz hangi ülkelerden ithal ediliyor?
En büyük rakam Almanya'dan geldi. Ceset ödenen paraya değer ve gaz Slovakya'dan geliyor. Birisi Slovak gazının Rus gazı olduğunu söylüyor ama bu tamamen doğru olmayabilir. Mevcut haritaya baktığımızda Slovakya'ya artık Macaristan'dan gaz sağlanacağını görebiliriz. diyelim ki, onlara ulaşan değerler hemen hemen aynı, ayrıca Macaristan'dan Ukrayna'ya gaz ihraç ediliyor. Ve Ukrayna'dan gelen akış esas olarak Avusturya'ya gidiyor, bu yüzden Ukrayna'ya akan şeyin Ukrayna gazı mı yoksa Rus gazı mı olduğu kimin umurunda. Bunu beşinci yılda göreceğiz ve bir gün bile gaz olmayacak. Bu akışlar değişir. Evet, Slovakya'dan gelen gazımız var ama bunun Rus gazı olduğundan %100 emin değiliz. Bu çok sayıda molekülden oluşan bir mimadır.

Peki LNG gazını nereden alacağız?
Bütün dünyadan. Fiziksel akışlarla iş akışlarını birbirinden ayırmamız gerekiyor. Fiziki olarak Fransa ve Hollanda'dan LNG terminalinden gelen Rus gazı buraya gelemiyor, ticari olarak da ulaşması mümkün değil. Ancak kimsenin Rus Gazprom'la sözleşme imzaladığını sanmıyorum. Rus gazının tedarikine ilişkin bilinen tek sözleşme Avusturyalı OMV şirketine aittir.

Isınma sezonu öncesinde gaz depolarımızın dolu olması çok pahalı hale geliyordu. Şimdi onların durumu nedir?
Kitap raflarımız sonuna kadar dolu, o dönemde de öyleydi, şu anda neredeyse yüzde 65'i dolu. Sadece 2020 yılında biraz daha dolu kitaplarımız vardı ama diğer yıllarda kitaplarımız biraz doluydu, şimdi değil. Ayrıca Avrupa Birliği'nin tamamında yüzde 63 oranında dolular ve beşinci ısıtma sezonu için gaz konuldu.

Kamuoyuna Esk'teki gaz ve gaz kazanlarının bitmeyeceğine dair güvence verebilir misiniz?
2050'den sonra bitmeyecek mi okuyamıyorum ama yakın zamanda bitmeyeceği kesin. Bir gaz kazanı ile ısıtılan en ucuzlardan biridir. Isı pompasıyla karşılaştırıldığında işletmesi ve yatırımı daha ucuzdur. Çek Cumhuriyeti'nin tamamının ısı pompasına geçmesi teknik olarak mümkün değil. Kışın enerji sistemi bunu kaldıramaz. Isı tedariğinin daha istikrarlı olduğu ve işletme maliyetlerinin daha düşük olduğu sondaj delikli ısı pompaları vardır. Ancak tüm evleri ve panelleri yalnızca ısı pompalarıyla donatmak teknik olarak imkansızdır.

Doğal gaz satın alsanız bile şirketiniz aynı zamanda düşük emisyonlu ve yenilenebilir gazların ortaya çıkışına da hazırlanıyor. Nasıl yani?
Şarkı böyle. Yakın zamanda Prag'daki atık su hattında bir biyogaz istasyonu hizmete açıldı, dolayısıyla burada, Prag'da dağıtım ağına biyogaz enjekte edeceğiz. Böylece R'deki toplam gaz tüketiminin yüzde onunu biyogazla karşılayabiliyoruz. Üstelik gaza yüzde 4 ve yüzde 10 oranında votkayı sorunsuz bir şekilde enjekte edebilirsiniz. Bütün bunlar çok kısa sürede yapılabilir. Bu sayede elektrik sıkıntısının olduğu ve fiyatların negatif olduğu yaz aylarında gaza elektrik denilen gaz üretilip kışın sisteme beslenip satılabilecek. , ihtiyacımız olduğunda. Orada potansiyel çok yüksek. bu gazla ne kadar doğalgaz ikame edilebilir ve böylece tüm gaz boru hattı sistemi oldukça yeşil hale gelecektir.

Sistemin kendisi başka bir gaza hazırlanacak mı?
Çok sağlam ve şu anda Çek Cumhuriyeti'nde olmayan gaz tüketimindeki keskin artışa hazırlıklı. Ayrıca tüketim açısından Avrupa'nın en iyilerinden biri olan benzin istasyonlarımız da var. Temelde sadece Slovakya, Macaristan ve Avusturya sıkışmış durumda, yoksa başımız dertte.

Böylece, eski çelik boruların, yine votka dağıtımı için hazırlanan plastik borularla büyük bir değişimiyle karşı karşıya kalıyorsunuz. Votkayı kitlesel olarak sisteme dahil edersek evlere de sokmaya hazır olacağız diyebilirim. Tüketiciler tüketimi ayarlamak zorunda kalmayacak ve sistemde aşırı bir şey olduğunu bile bilmeyecekler.