Nisan ayında bankalar 21,9 milyar kron tutarında ipotek sağladı; bu rakam geçen yıla göre iki kat arttı

MyHoca

New member
Bunu Çek bankacılık birliği Hypomonitor'un istatistiklerinden öğrenin. Veriler, Çek piyasasında ipotek sağlayan tüm bankalar ve inşaat kooperatifleri tarafından sağlanmaktadır.


Ancak faizlerdeki aylık düşüş hızının aylık bazda yavaşladığı görüldü. Dernek, bu gelişmenin, yılın ikinci yarısının ortasında başlayan ve yazın zirveye ulaşan kademeli bir yıllık oranın ardından gerçekleştiğini söyledi.


Yeniden finansman olmadan yeni verilen ipoteklerin hacmi, yeni krediler olmadan 15,4 milyar kronun ardından Nisan ayında 18,8 milyar krona ulaştı. İç ve dış yeniden finanse edilen kredilerin hacmi 3,2 milyar krona ulaştı. Refinansman kredilerine göre sağlanan toplam ipotek hacmi Nisan ayında yüzde 14,5 ile 2022 sonundan bu yana en düşük değere ulaştı.


Yeni verilen konut kredisi sayısı 5 bin 212'ye ulaşarak Mayıs 2022'den bu yana en yüksek rakama ulaştı. Ancak derneğin verilerine göre Nisan 2020 ile karşılaştırıldığında konut kredisi sayısı yüzde 14 azaldı.


Nisan ayında ortalama ipotek 3,44 milyon K'dan 3,6 milyon K'ya yükselmeye devam etti. Bu, Kasım 2021'den bu yana bir önceki rekoru kıran yeni bir maksimum seviyedir. Mortgage oranlarındaki kademeli düşüş ve partilerin limitlerinin gevşetilmesi, Narodn Bank'a sert bir şekilde yansıdı. dernek.


Ortalama ipotekli konut kredilerinin büyümesi bir yandan yüksek emlak fiyatları nedeniyle finansman ihtiyacından kaynaklanıyor ve bu fiyatlar geçen yılki hafif düşüşe rağmen 2021 sonunda henüz gerçekleşmedi. Yıllık faiz oranlarındaki kademeli düşüş Çek Bankacılık Birliği ekonomisti Jakub Seidler, hane halkı ücretlerindeki artışın da rol oynadığını, bunun da müteahhitlerin ipotek seviyesine ulaşmasını mümkün kıldığını söyledi.


İpotek oranlarındaki yüzde birlik artış, ortalama bir ipotek için aylık geri ödemelerin yaklaşık 1.500 K ve 2.000 K artacağı anlamına geliyor. İki yıldır piyasada olan yıllık yüzde iki oranla karşılaştırıldığında, mevcut ipotek oranı şu anlama geliyor: Ortalama bir ipotek için aylık geri ödemeler yaklaşık 6.000 bin artacaktır. Cari yılın oranlarıyla 30 yıl vadeli bir milyon kronluk ipotek ödemesi 5.500 bin civarındadır.


Karşılaştırıldığında, 2024 yılının ilk üç ayında imzalanan sözleşme sayısında artış kaydettik ancak sağlanan hacimlerdeki artış çok daha belirgindi. Bu değişim en çok gayrimenkul alımına yönelik ipoteklere yansıdı. Fio banka bölümü editörü Jakub Schmid, geçmiş yıllarda yüksek faiz oranları nedeniyle ev almayı erteleyen kişilerin artık düşüş sonrasında orijinal tokluklarına döndüğünü buradan da anlıyoruz, dedi.