Kil mandırasının kaç tane yenilik hazırladığını bile belirtemiyorum

MyHoca

New member
Seksen yıldır aynı şekilde şekerli yoğunlaştırılmış süt üretiyoruz. Beşinci yıl için ürün portföyünü açacak olan Mlkrna Hlinsko’nun genel editörü Ji Tvrdk’e, piyasada bu tür çok fazla ürün bulamayacağınız için bundan gurur duyabileceğimizi düşünüyorum.

Son birkaç yıl çok yoğun geçti, bu iş dünyası için de geçerli. Ukrayna’daki kurt ve ekonomik kriz şirketin faaliyetlerini nasıl değiştirdi?
Birlikte çalışmalıyız. Satın aldığımız hammadde ve malzemelerin fiyatları, üretime yönelik girdi fiyatları üzerinde büyük etkiye sahiptir.

Geçen yıla göre süt piyasasında durum nasıl? Ne kadar işlediniz ve fiyatı nasıl oldu?
Hlinsko’daki işlenmiş süt kabaca geçen yılla aynı. Opt ise 200 milyon litre süt civarındadır. Çiftçiden alım fiyatı 2022’de çok arttı, yazdan yaza düştü, şimdi tekrar yükselmeye başladı.

Çek Cumhuriyeti’nden hammadde ithalatındaki düzenli artış, büyük Çek mandıralarının faaliyetlerini tehdit etmektedir. İçe aktarma sessizliği etkiliyor mu?
Oluyor ama bizim için büyük bir sorun değil. Çiftçilerle doğru ilişkiler kurmaya çalışıyoruz. Bu uzun vadeli ilişkiler ve temel kur meselesidir. Elbette çiftçi sütü yurt dışında üretiyor ama bu Fransa’nın ana bölgesiyle ilgili bir mesele.

Gelecekte durumun nasıl gelişeceğini tahmin edebiliyor musunuz?
Bu noktada gerçekten obt. Zamanlar çok çalkantılı. Beşinci yılda piyasanın yeni dengesini bulmasını bekliyorum. Yıl ortasında sütün litre fiyatı yaklaşık 10,50 kron olacak. Hangi seviyede dinlendiğini ancak tahmin edebiliriz. Pek çok şey giriş fiyatına bağlı olacaktır. Mesela enerji fiyatları yeniden yükselirse, bu mutlaka gıda fiyatlarına da yansıyacaktır.

Krizlerden önce dünyanın ondan fazla ülkesine ürünlerinizi ihraç ediyordunuz. Yüz dolar mı ödeyelim? Peki ya Rusya?
Evet buna değer. Onlarca ülkeye ihracat yapıyoruz. Bileşimleri anlaşılır biçimde farklıdır ve zaman zaman değişiklik gösterir. Ama Rusya’ya teslimat yapmadık, yapmıyoruz ve yapmıyoruz. Bunun temel nedeni yasaların ya da çeşitli kısıtlamaların saatten saate değişebildiği ortamların istikrarsızlığıdır.

Mlkrna Hlinsko

Mlkrna Hlinsko’nun tarihi 1939 yılına kadar uzanıyor. Mlkrna, geçen yıl Nestl tarafından kuruldu. Daha sonra yuva adı verilen mandıranın inşasına 4 Nisan 1940’ta resmi olarak başlandı. 1943 yılında üretime başlandı ve üç yıl sonra mandıra, ürünlerini ilk kez dünyaya ihraç etti. Ürün yelpazesi 1943’ten bu yana pek değişmedi; bugün şirket kutularda süt, yoğunlaştırılmış ve yoğunlaştırılmış süt, tereyağı, krema, süzme peynir ve dondurma üretiyor. Şirket, 1964’ten beri mal üretiminde Tatra logosunu kullanıyor. Şirket 2011’den beri Agrofert endişesinin bir parçası.

Şirketin durumu nasıl, ekonomik sonuçları neler?
Bu yıl çok zayıf olacak. Geçen yılın sonuçlarına göre sonuçta dörtte bir oranında bir düşüş bekleyelim. İhracat, şirketin yaklaşık 3 milyar kron olan toplam cirosunun yaklaşık yüzde 50’sini oluşturuyor. On milyonlarca kronluk yatırımları bu şekilde hazırlıyoruz. Rekabet asla uyumaz Sadece kendi içimizde değil, dünya pazarlarında da rekabetçi olmalıyız.

Enflasyon tüketici davranışını önemli ölçüde değiştirdi. AVM’lerdeki değişiklikleri siz de gözlemliyor musunuz, yoksa menüden birkaç ürünü kaldırmadınız mı?
Evet bu doğru. İnsanların affedebileceği pahalı bir ürün veya tatlı olduğunu görüyoruz. Alışveriş çantanıza ne koyduğunuza ve ne koymadığınıza çok dikkat edin. Bazı kategorilerde satışlarda bariz bir düşüş görüyoruz.

Noel öncesindeki çalkantılı dönem satışlarda nasıl gidiyor?
Tabii bayram öncesi talep artacak. Bunu sizin çalışmalarınızda da görebiliyoruz. Yalnızca bireysel siparişler için hacimler üzerinde anlaştığımızda satışlara hazırlanıyoruz. Bazı ürünleri önceden hazırlamamız gerekiyor. Dayanıklı ürünler için mümkündür. Mesela salka ve kaymak seher pazarında bol miktarda satılıyor. Bayramdan önce tereyağına o kadar çok talep var ki ama önceden üretilemiyor.

Popüler Jesenka adlı tüpteki yoğunlaştırılmış şekerli süt, mandıraya bu incelikle sevinçlerini ve üzüntülerini anlattığı bir mektup gönderen aktör Oldich Nova tarafından beğenildi. Jesenka, Pikao ve Piknik bir arada mı?
Bu karakterler Salk ile birlikte şirketin sembolüdür. Seksen yıldır aynı şekilde şekerli yoğunlaştırılmış süt üretiyoruz. Bence gurur duyulacak ilk şey bu çünkü piyasada bu tür çok fazla ürün bulamazsınız. Bu ürünlerin tadı aynı olmakla kalmıyor, aynı üretim sürecini kullanarak üretiyoruz, orijinal üretim tesisimizde ve Pikaa’da hâlâ aynı tür kakaoyu kullanıyoruz.

Peki yoğunlaştırılmış sütünüz hala Kladensk Poldovka’nın sadece iki parça halinde ürettiği buharlaştırıcılarda işleniyor mu?
Altında. Ve ben burada olduğum sürece bu değişmeyecek. Aynı üretim tesisi, aynı üretim süreci. Yoğunlaştırılmış şekerli süt, onlarca yıldır piyasada olan ve tadı hala aynı olan ürünlerdir. Bunlardan kaç tane bulabilirsin? Bu kesinlikle benzersizdir.

Ji Tvrdk, Mlkrna Hlinsko’nun genel editörü

Hala büyük bilinmeyen enerjileri değiştirdiniz. Ürünlerin fiyatları konusunda kafam gerçekten karıştı. Beşinci yılda fiyatlarınız nasıl olacak biliyor musunuz?
ve enerji fiyatlarının denilmemesinin bir plan olduğu, bir hayal olduğu gerçeği. Elektrik gücündeki azalmanın dağıtım fiyatlarındaki artışı telafi edecek düzeyde olacağı söyleniyor. Bunu söylemeye cesaret edemem. Girdilerde bir artış varsa buna mantıksal olarak girdilerle yanıt vermemiz gerekir. Başka yolu yok. Devletin sektöre verdiği destek hakkında pek bir bilgim yok.

Solrn panelleri sanal makineye yardımcı olmaz mı?
Fotovoltaik enerji santralleri bizim için çok önemli değil. Çok yüksek tüketim. Sadece çatılara değil araziye de paneller koysak, en fazla yüzde iki tüketime yönelik üretim yapmış oluruz. Basınçlı havanın, üretilen ısının ve benzerlerinin daha verimli bir şekilde dışarı atılması yolunda ilerliyoruz.

Süzme peynir hattınızı piyasaya sürdüğünüzden bu yana on yıl geçti. Bu yatırımın karşılığını aldı mı?
Evet karşılığını aldık ve beşinci yılda bu teknolojiyle üretilen ürün portföyümüzü genişleteceğiz. Daha önce hiç yapmadığımız ürün segmentine girelim. Bunu iş ortaklarımızla görüşüyoruz ama ne olacağını şimdilik açıklamayacağım.

Bütün haberler süzme peynirden mi yapılacak?
Bazıları evet, bazıları değil. Detaylandıramam, rekabet asla uyumaz. Vm, beşinci yılın ikinci çeyreğinde piyasada haberler çıkacak. Bunları test ediyoruz. Tüketicilerin beğeneceği ve onların da beğeneceği bir ürün günü olmasını umuyoruz.

Beşinci sınıftan itibaren ücretli izinli çalışan mısınız?
Geçen hafta şirketteki departman temsilcileriyle bu konuyu konuşuyorduk. Biri bitmedi ama çalışanlarımıza anlatmak istiyoruz. Enflasyonun bu kadar yüksek olduğu dönemlerde bu gerekli.

Şirketler uzun süredir, özellikle profesyonel mesleklerde kadın işçi eksikliğinden endişe duyuyor. Bu Tate’de de bir sorun mu? Ayrılmak zorunda mıydın?
Zskvat’a yeni kadın işçiler katılacak. Çoğunlukla yavaş trafikte. Fabrikada birçok şeyi otomatikleştiriyoruz. O anda ihtiyacı olmayan mesleklerden insanlar başka iş bulmaya çalışıyorlar. Bazen yapabilirsin ama bazen yapamazsın. Genel olarak, söz konusu çalışanın yeni pozisyona ilgi duyması ve yeni bir şeyler öğrenmeye istekli olması gerekir. Eğer ona sahip olmazsam, Tanrı bizi terk etmeli.

Beş yıl önce Hlinez Meslek Yüksekokulu ülkede benzersiz bir sessizlik alanı açan tek kurumdu. Şirketiniz için ne anlama geliyordu?
Proje uzun zamandır doğdu. Bunun üzerinde Hlinsko belediye başkanı ve turun editörüyle birlikte çalıştık. Alanı oluşturduğunuz için ikinize de teşekkür ederim. Mezunların tümü mandırada kalmıyordu. Bazıları beni yer, bazıları yemez, bazıları da tanışmadık. Sahayı tamamlayanların yaklaşık üçte biri şirkette çalışıyor.

Bunun bir spch olduğunu mu düşünüyorsun?
Aralık. Mezunların yarısının veya ikisinin mandırada kalacağını düşünmek saflık olur. Seni ilk sabah sadece Almanların gördüğü bir yıl. Bir de sahip olmayı çok istediğimiz mezunlar var ama tur sırasında onların eğitimlerine daha uzun süre devam etmek istediklerini öğreniyoruz. Umarım Hlinsko’ya taşınmak isterler.

Kaç kişiyi istihdam ediyorsunuz?
Şu anda 265 düzenli çalışanımız var. Dalgalanma bizim için sorun değil. Sabit bir karanlığa sahip olduğumuza sevindim. Süt hakkında en azından bir şeyler bilen insanlar onlara geldiğinde bunun bedelini ödeyecekler. Bu nedenle de şirketle işbirliği içindeyiz.