Khan Academy’ye bir ödül daha. Ayrıca Çek öğrencilere de yardımcı olabilir

MyHoca

New member
Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’nde (Caltech) yalnızca 2.400 öğrenci bulunmaktadır; ancak, Dünya Üniversite Sıralamasına göre dünyanın en iyi üniversiteleri sıralamasında altıncı sırada yer alan en iyi üniversitelerden biridir ve 79 Nobel ödülü sahibi burada eğitim görmüş veya ders vermiştir. Caltech, test gerekliliklerinden sıfır muafiyet politikasına izin veren programa yeterli ilgiyle yüz başvuru sahibinden üç başvuruyu kabul etmektedir.

Ancak üniversite yönetimi, reddedilen başvuru sahipleri arasında uygun bilgiyi edinme fırsatına sahip olmayanların da olabileceğini fark etti – ancak bunlar okulun gerçekte istediği yetenekler. LA Times’a göre Amerikan liselerinin yüzde 88’inde kimya, yüzde 78’inde fizik ve okulların yalnızca yüzde 65’inde diferansiyel hesap biçiminde ileri matematik öğretiliyor.

LA Times, Caltech’in biyoloji ve biyomühendislik bölümüne başkanlık eden Richard Murray’in örneğini aktarıyor: Ailesi onun uygun bir lisede matematiğe ilgi duymasına izin vermek için harekete geçmişti. “Hiçbir okulun matematik dersi vermediği bir kasabada yaşıyorsanız şansınız kalmaz. Ancak bu, Caltech’te başarılı olamayacağınız ve üst düzey bir bilim insanı ya da mühendis olamayacağınız anlamına gelmiyor” dedi.

Caltech’te eğitim almak isteyenler, Khan Academy’de ücretsiz olarak sunulan çevrimiçi kurslarda bilgilerini tamamlayabilirler. Daha sonra Khan Academy’nin kurucusu hayırsever Sal Khan’ın covid pandemisi nedeniyle kurduğu Schoolhouse.world platformunda sertifika sınavını geçmeleri gerekiyor. Testin tanınma şartı en az yüzde 90 puan almanın yanı sıra, verilen her problemi nasıl çözdüklerini anlatan bir videonun kaydedilmesidir.

LA Times’a göre, ücretsiz eğitim fırsatı etnik azınlık öğrencileri için özellikle önemli çünkü ABD Anayasa Mahkemesi’nin yakın zamanda aldığı bir karar, kabul sürecinde bu öğrencilerin lehine ayrıcalık tanınmasını imkansız hale getirdi.

Bağımsız bir sertifika platformunda temel teknik konulardaki sınavlara girme olanağı, Caltech’i (ve sonunda takip edecek diğer okulları) Çek Cumhuriyeti de dahil olmak üzere yurt dışından başvuranlar için daha erişilebilir hale getirebilir.