Formula 1 yönetim organı FIA, sürücülerin siyasi açıklama yapma yasağına açıklık getiriyor

Tarihine

Global Mod
Global Mod

Formula 1’in yönetim kurulu, sürücülerin siyasi ve tartışmalı konularda konuşmasını yasaklayan yakın zamanda getirilen bir kural hakkında Cuma günü yönergeler yayınladı. FIA’nın orijinal kuralı, önceden izin alınmaksızın “siyasi, dini ve kişisel ifadeleri” yasakladı ve bu kısıtlamanın uygulandığı yerlerde herhangi bir kısıtlama ifade etmedi. Sürücüler karara yönelik eleştirilerinde neredeyse hemfikirdi ve yedi kez F1 şampiyonu Lewis Hamilton yasağa uymayacağını söyledi.
Cuma günü yayınlanan yönergeler, FIA’nın kuralları ne zaman uygulayabileceğine dair sınırlar koyuyor ve kısıtlamalar yarış öncesi, sonrası etkinliklerde ve pistte uygulanacak. Yönergelere göre, sürücüler “yarıştan önce, yarış sırasında ve sonrasında” kendi alanlarında ve uluslararası rekabet kapsamı dışında herhangi bir siyasi, dini veya kişisel konudaki görüşlerini ifade edebilirler.

Mitch Evans, Jaguar TCS Racing, Haydarabad Sokak Pisti ve yarışı hakkında konuşuyor | Formula E sezonu 2023

FIA, “kendi sosyal medyası aracılığıyla, akredite medya ile yapılan röportajlar sırasında ve FIA basın toplantısı sırasında, yalnızca gazetecilerden gelen doğrudan sorulara yanıt olarak” ifade özgürlüğüne izin verir. FIA, bir sürücüye “aksi takdirde yasaklanacak olan uluslararası bir yarışmada” siyasi bir açıklama yapma seçeneği sunabileceği “istisnai” koşullara izin verir, eğer bu talep bir olaydan dört hafta önce yönetim kuruluna yapılırsa.
Sürücü “böyle bir iznin neden verilmesi gerektiğine dair neden(ler) vermelidir.” FIA, “güncellemeler, FIA’nın motor sporlarının tarafsızlığını korumaya yönelik uzun süredir devam eden taahhüdünü pekiştiriyor ve özellikle podyumlar, milli marşlar ve resmi etkinlikler gibi tüm motor sporları yarışmalarındaki önemli anlarda tarafsızlığı sağlayacak” diyor. Bu süreler dışında görüş bildiren kişilere ek kısıtlamalar getirmez.

“Tarafsızlık ilkelerinin birçok farklı motor sporları disiplininde uygulanmasını kolaylaştırmak için ayrı bir kılavuz belge hazırlamak gerekliydi.” Hamilton Bu hafta “Hiçbir şey tutkulu olduğum şeyler ve oradaki sorunlar hakkında konuşmamı engelleyemez.
“Sporun bazı şeyler hakkında konuşma ve belirli konularda farkındalık yaratma sorumluluğu olduğunu düşünüyorum, özellikle de şu anda tüm bu yerleri gezdiğimiz için, bu yüzden benim için hiçbir şey değişmiyor.” George Russell, takım arkadaşı mercedes ve Grand Prix Sürücüler Derneği’nin bir yöneticisi, kuralı “aptalca” ve “tamamen gereksiz” olarak nitelendirdi.