FIA ile F1 gerilimi ‘şişirilmiş fiyat etiketi’ ile gündeme geliyor

Tarihine

Global Mod
Global Mod

FIA ve sahipleri Liberty Media’nın geçen hafta sporun koruyucuları arasındaki gerilimin su yüzüne çıkmasıyla gösterdiği gibi, Formula 1 hiçbir zaman uygunsuz bir tartışmadan uzak bir şıktan daha fazlası değildir.
F1, kahramanları Lewis Hamilton ve Max Verstappen’in kahramanlıkları, adrenalin pompalayan tekerlek tekerleğe yarışlar ve kısmen Netflix’in fly-on-the-pit başarısının da etkisiyle büyüyen bir hayran kitlesi tarafından körüklenen popülaritesinin yeniden canlanmasının tadını çıkarıyor. lane-wall serisi “Hayatta Kalmak İçin Sürüş”.
Yine de Suudi Arabistan’ın LIV Golf ve Premier Lig’in ötesinde büyüyen spor portföyüne F1’i eklemeye yönelik algılanan ilgisi, Bahreyn’deki açılış yarışına sadece haftalar kalan 2023 sezonu için zarar verici bir zemin oluşturma tehdidi oluşturan bir tartışmayı ateşledi.
FIA başkanı Muhammed’in tweet’iydi. Ben Süleyman Pazartesi günü bu, Liberty Media’nın öfkesine yol açtı.
-‘Kabul edilemez’- Ben Sulayem, Bloomberg’de Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu’nun (PIF) 20 milyar dolara F1’i satın almaya çalıştığı ancak başarısız olduğu yönündeki bir haberi “F1’e şişirilmiş bir fiyat etiketi” olarak nitelendirdi.
Saygın F1 medya kuruluşu motorsport.com’un Suudi teklifinin “abartılı” olduğunu öne sürmesine rağmen, Ben Sulayem’in müdahalesi Liberty Media’dan öfkeli bir yanıt aldı.
Sporun ticari hak sahibini 2017 yılında 4,4 milyar dolara satın alan Colorado merkezli şirket, Ben Sulayem’in yorumlarını “kabul edilemez” olarak nitelendirdi.
Çeşitli medya kuruluşları tarafından FIA’ya gönderilen bir mektupta, yorumların “hem FIA’nın sorumluluk sınırlarını hem de sözleşmeden doğan haklarını aştığı” belirtildi.
FIA’nın Liberty’nin değerine gelebilecek herhangi bir zarardan “sorumlu olabileceği” tehdidiyle geldi.
Motorsport.com tarafından alıntılanan kıdemli bir padok kaynağı, mektubun sporun yöneticileri ile ticari hak sahipleri arasında “açık savaş” yazdığını öne sürdü.
2021’de FIA başkanı olarak Jean Todt’un yerini alan eski bir ralli pilotu olan Ben Sulayem, Twitter gönderilerinde, “Herhangi bir potansiyel alıcıya sağduyu kullanması, sporun daha büyük önemini düşünmesi ve net bir şekilde düşünmesi tavsiye ediliyor.” , sürdürülebilir plan – sadece çok para değil”.

Porsche 718 GT4 RS gezintisi: 493 hp pist odaklı araba Hindistan’a geliyor | TOI Otomatik

“Artan barındırma maliyetleri ve diğer ticari maliyetler (böyle bir satış durumunda) açısından organizatörler için gelecekteki etkinin ne olacağını düşünmek bizim görevimizdir.”
Liberty, BBC’nin “F1 ile FIA arasındaki gergin ilişkide Ben Sulayem’in 13 aylık başkanlığı sırasında görünür hale gelen dramatik bir yükseliş” olarak adlandırdığı şeye karşılık verdi.
Açık sözlü ifadelerle, Liberty ona kendisini ilgilendirmeyen konulara karışmayı bırakmasını söyledi.
– Münhasır haklar – F1’in baş hukuk görevlisi tarafından hazırlanan mektupta, 100 yıllık sözleşme kapsamında F1’in “FIA F1 Dünya Şampiyonası’ndaki ticari haklardan yararlanma konusunda münhasır hakka” sahip olduğuna dikkat çekildi.
“FIA, bu hakların mülkiyetine, yönetimine ve/veya kullanımına zarar verecek hiçbir şey yapmayacağına dair kesin taahhütlerde bulunmuştur.”
Ve Suudilere veya diğer olası taliplere, FIA’nın herhangi bir satış üzerinde yetkisi olmadığına dair açık bir mesaj gönderdi.
“FIA’nın F1 grubu üzerindeki kontrol değişikliğinde rol oynayacağı koşullar çok sınırlı.
“Aksine herhangi bir öneri veya ima veya F1 işinin potansiyel bir alıcısının FIA’ya danışması gerektiğine dair herhangi bir ima yanlıştır.”
Bu haftaki çatışma, açık ara en ciddisi olsa da, Ben Sulayem’in spor düzenleyicisinin başına geçmesinden bu yana iki kurum arasında yaşanan bir dizi kırılmanın ardından geldi.
Bunlardan biri, FIA’nın 2021 sezonunun Abu Dabi’deki son turunda, Verstappen’in Hamilton tarafından tartışmalı bir şekilde şampiyon olduğu, bu kampanyada daha fazla sprint yarışının ilk engellenmesi ve 23 rekor takviminin yayınlanmasıydı. F1’siz yarışlar. bilgi.
Tartışma, F1’in eski sirk şefi Bernie Ecclestone ile Jean Jean-Marie Balestre liderliğindeki FIA arasında 1980’lerde yaşanan yüzleşmenin hatıralarını canlandırdı.
Ne olursa olsun, F1 takipçileri, alevlerin bu özel sorun nedeniyle söndüğünü umacak, böylece Mart ayında F1’de uçuşan kıvılcımlar sadece şikan kullanan arabalardan gelecek.