Eğitimde Işlevselci Yaklaşım Nedir ?

Tarihine

Global Mod
Global Mod
Eğitimde İşlevselci Yaklaşım Nedir?

Eğitimde işlevselci yaklaşım, bireylerin toplum içinde uyumlu bir şekilde varlıklarını sürdürebilmeleri için gerekli olan bilgi, beceri ve değerlerin öğretildiği bir eğitim anlayışıdır. İşlevselci yaklaşım, toplumsal yapıların ve bireylerin işlevsel ihtiyaçları doğrultusunda eğitim süreçlerini şekillendirir. Bu yaklaşım, eğitimi sadece bireylerin entelektüel gelişimlerine değil, aynı zamanda toplumsal rollerine hazırlanmalarına odaklanarak bireylerin toplumla etkileşim kurmalarını sağlar.

İşlevselci yaklaşımın temelinde, eğitimin toplumu devam ettirmek ve bireylerin toplumda işlevsel roller üstlenmesini sağlamak olduğu fikri yatar. Bu yazıda, eğitimde işlevselci yaklaşımın ne olduğu, tarihsel kökenleri, temel ilkeleri, avantajları ve eleştirileri hakkında kapsamlı bir inceleme sunulacaktır. Ayrıca, sıkça sorulan sorulara da yanıt verilecektir.

İşlevselci Yaklaşımın Temel İlkeleri

İşlevselci yaklaşım, toplumsal yapıların ve bireylerin ihtiyaçları doğrultusunda eğitimi şekillendirir. Bu yaklaşımın temel ilkeleri şunlardır:

1. **Toplumun Sürekliliği İçin Eğitim**: Eğitim, toplumun sürekliliğini sağlamak için gereklidir. Bireyler, toplumun işlevsel bir parçası olarak yetiştirilmelidir.

2. **Bireysel ve Toplumsal Roller**: Her birey, toplum içinde belirli bir role sahiptir. İşlevselci eğitim, bireylerin bu rolleri en iyi şekilde yerine getirebilmeleri için gerekli bilgi ve becerileri kazandırmayı hedefler.

3. **Toplumsal İhtiyaçlara Yönelik Eğitim**: Eğitim, bireylerin sadece kişisel gelişimlerine değil, aynı zamanda toplumun ihtiyaçlarına da cevap verecek şekilde planlanır. Örneğin, iş gücü piyasasının ihtiyaçlarına yönelik mesleki eğitimler bu anlayışa örnektir.

4. **İstikrar ve Uyum**: İşlevselci yaklaşım, toplumda istikrarın sağlanmasını ve bireylerin toplumsal normlara uyum göstermelerini sağlar. Eğitim, bireyleri toplumun normlarına uygun şekilde yetiştirir.

Eğitimde İşlevselci Yaklaşımın Tarihsel Kökenleri

İşlevselci yaklaşım, sosyologlar Émile Durkheim ve Talcott Parsons gibi isimlerin katkılarıyla gelişmiştir. Durkheim, toplumun varlığını sürdürebilmesi için bireylerin belirli bir düzende eğitilmesi gerektiğini savunmuştur. Bu bakış açısı, toplumun bireylerden bağımsız bir yapıya sahip olduğunu ve eğitimin, toplumsal işlevlere hizmet etmesi gerektiğini vurgular.

Talcott Parsons ise eğitim sistemini, toplumun belirli rollerini yerine getirecek bireylerin yetiştirilmesi süreci olarak görmüştür. O, eğitimdeki bu işlevin, bireylerin toplumsal yapı ile uyum içinde olmalarını sağlamayı amaçladığını belirtmiştir.

Eğitimde İşlevselci Yaklaşımın Avantajları

İşlevselci yaklaşım, eğitimin toplumsal bağlamda işlevsel bir amaç taşımasını sağlar. Bunun birkaç önemli avantajı vardır:

1. **Toplumun İhtiyaçlarına Yönelik Eğitim**: İşlevselci eğitim, toplumun iş gücü ihtiyaçlarına, kültürel normlarına ve değerlerine uygun bireyler yetiştirmeyi amaçlar. Bu, bireylerin toplumda daha etkin bir şekilde yer almasını sağlar.

2. **Bireylerin Sosyal Uyumunu Sağlama**: Eğitim, bireylerin toplumsal normlara uygun bir şekilde yetişmesini ve toplumun diğer bireyleriyle uyum içinde yaşamalarını sağlar. Bu sayede toplumsal düzen korunur.

3. **Toplumsal İstikrarın Sağlanması**: İşlevselci yaklaşım, toplumsal düzenin korunmasında önemli bir rol oynar. Eğitimin, bireyleri toplumun mevcut yapısına uyumlu bir şekilde yetiştirmesi toplumsal istikrarı destekler.

4. **Bireylerin Toplumsal Rol Üstlenmeleri**: İşlevselci yaklaşım, bireylerin toplum içinde belirli bir rol üstlenmelerini sağlayarak onların toplumda etkin bir şekilde yer almasına olanak tanır. Bu, hem bireysel hem de toplumsal anlamda bir kazanım sağlar.

Eğitimde İşlevselci Yaklaşımın Eleştirileri

Her eğitim anlayışında olduğu gibi, işlevselci yaklaşımın da eleştirilen yönleri vardır. Bu eleştirilerden bazıları şunlardır:

1. **Toplumun Değişen Yapısını Göz Ardı Etmesi**: İşlevselci yaklaşım, toplumun mevcut yapısına odaklanırken, toplumdaki değişimleri ve bireysel farklılıkları göz ardı edebilir. Bu durum, bireylerin yenilikçi düşünmelerini ve toplumsal değişime uyum sağlamalarını engelleyebilir.

2. **Bireysel Özgürlüğün Kısıtlanması**: İşlevselci yaklaşım, bireyleri toplumun normlarına göre şekillendirmeyi hedeflerken, bireysel özgürlükleri kısıtlayıcı olabilir. Bireylerin kendilerini ifade etmeleri veya farklı bir toplum modeli yaratmaları zorlaşabilir.

3. **Toplumdaki Aykırılıkları Görmeme**: İşlevselci yaklaşım, toplumsal uyumu ve istikrarı ön plana çıkarırken, toplumdaki eşitsizlikleri veya toplumsal sorunları yeterince dikkate almayabilir. Bu durum, toplumda adaletsizliğe yol açabilir.

Eğitimde İşlevselci Yaklaşım İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

1. İşlevselci yaklaşım neyi amaçlar?

İşlevselci yaklaşım, eğitimin toplumun işlevsel ihtiyaçlarına cevap vermesini ve bireylerin toplumsal rollerini yerine getirmelerini sağlamayı amaçlar. Bireylerin toplumla uyum içinde olmalarını ve toplumun sürekliliğini destekler.

2. İşlevselci eğitimde öğretmenlerin rolü nedir?

İşlevselci yaklaşımda öğretmenler, öğrencilere toplumun normlarına uygun bilgi ve değerleri aktarırlar. Öğretmenlerin rolü, öğrencilerin toplumsal rollerini en iyi şekilde yerine getirebilmeleri için rehberlik yapmak ve onları hazırlamaktır.

3. İşlevselci yaklaşım modern eğitim sistemine nasıl entegre edilir?

Modern eğitim sistemine işlevselci yaklaşım, toplumsal ihtiyaçların ve iş gücü gereksinimlerinin eğitim müfredatlarına entegre edilmesiyle dahil edilebilir. Mesleki eğitim ve toplumsal uyumu teşvik eden programlar bu anlayışı destekler.

Sonuç

Eğitimde işlevselci yaklaşım, toplumsal yapının devamlılığını sağlamak için bireylerin toplumda uygun bir şekilde roller üstlenmesini hedefler. Toplumun ihtiyaçlarına göre şekillendirilen bu eğitim anlayışı, bireylerin toplumsal uyumunu ve istikrarını sağlarken, bireyleri toplumsal rolleri doğrultusunda eğitir. Ancak, işlevselci yaklaşımın eleştirilen yönleri de vardır ve bu eleştiriler, eğitimde daha esnek ve bireysel farklıkları dikkate alarak yeni yaklaşımlar geliştirilmesini teşvik etmektedir.