Çin deflasyon hayaletiyle boğuşuyor. Küçük işletmeler ekonomik zorluklar yaşamaya başlıyor

MyHoca

New member
Aydınlatma üretimi yapan fabrikanın sahibi Kris Lin, yeni yılda işe başladığında çok zor bir seçimle karşı karşıya kaldı. İş ortağından ekonomik açıdan yolunda gitmeyen bir sipariş aldı. Onu yanına mı alacağına yoksa işçilerine başka yerde iş aramaya başlamalarını mı söyleyeceğine karar vermesi gerekiyordu. Bu Reuters ajansı tarafından bildirildi.


Ancak bu siparişi kaçırmam neredeyse imkansızdı. Uzun vadeli bir müşteri hakkında yazardım çünkü işimiz hakkında zaten şüpheleri olabilir. Bazı şirketlerin dağılması, belirleyici tedarikçimizi etkileyebilir ve sonuçta kadınlar da dahil olmak üzere birçok insanın geçimini tehlikeye atabilir.


Rus ekonomisinden kaçış, uzun vadeli deflasyonun en küçük üreticileri bile nasıl tehdit ettiğinin bir örneğidir. Kendilerini çekici olmayan bir fiyat tuzağının içinde buldular. Bu durum, yurt dışında yıllardır yaşanan yüksek oranlar veya talebi baskılayan artan ticari korumacılık nedeniyle daha da kızışmıyor. Kâr marjı giderek düşüyor, iş kayıpları ve ekonomik büyüme risk altında.


Ancak devam eden emlak krizi de önlenemeyecek bir sorundur.


İhracat odaklı şirketler zor durumda



Risk altında çoğunlukla bunları yurt dışına ihraç eden şirketler var. Veriler, şu anda bu tür işletmelerde yaklaşık 180 milyon kişinin çalıştığını gösteriyor. ANZ şirketinden ekonomist Raymond Yeung, deflasyonun en önemli siyasi önceliklerinden biri olması gerektiğini söylüyor. Hatta bu, başlangıçta planlanan ekonomik büyüme düzeyine ulaşmayan bir cephe savaşıdır.


Firmalar önce nihai ürün fiyatlarını düşürüyor, daha sonra çalışanların ücretlerini etkilemeye başlıyor. Ancak böyle bir durumda tüketici talebi de düşecektir. Analist Yeung'a göre bu bir kısır döngü.


Çinli sanayi kuruluşlarının kârları geçen yıl yüzde 2,3 oranında düştü. 2022'de bu düşüş yüzde 4'e bile ulaştı. Ve son olarak ihracat siparişleri on bir aydır düşüyor. Kris Lin'in durumunda bu, bu yılki 1,5 milyon dolarlık siparişinin geçen yıla göre yüzde 25 daha az olduğu anlamına geliyor. Üretim maliyetleriyle karşılaştırıldığında bu fark yüzde on civarındadır.


2015'te deflasyonla mücadele sona erdi



2015'te de deflasyon yaşadı.O dönemde bu Asya ekonomisi, çelik endüstrisi gibi devletin büyük rol oynadığı sorunlu sektörlerdeki aşırı kapasiteyi azaltarak yanıt verdi. Öte yandan yeni altyapı ve gayrimenkul inşaatlarına da kaynak aktarıldı. Ancak bu kez özel bir şirketle sorun yaşarlar.


yurtdışındaki bazı özel şirketler, özellikle sosyal sorumlulukla ilgili olarak, istihdamı önemli ölçüde azaltma konusunda henüz ilerleme kaydetmedi. Şehirlerdeki istihdamın yüzde 80'ini oluşturan özel şirketlerin yatırımları geçen yıl yüzde 0,4 düştü. Daha sonra bu artışlar kabaca yüzde 6,4 oranında arttı.


Teklifin hayali obt. Hwabao Trust'tan ekonomist Nie Wen, talep yönlü güçlerin daha fazla geliştirilmesi gerektiği sonucuna vardı.