Bihar CM Nitish Kumar, Center’ı devletleri kredilerden mahrum bırakmakla suçluyor | Patna Haberleri

BaDe

New member

PATNA: CM Nitish Kumar, gizlilik anlaşması hükümet, yoksul eyaletlerin kredi almasını “yasak”ladı ve ayrıca Merkezin devlet işlerine hiçbir zaman “bu kadar fazla karışmadığını” söyledi.
Bihar’ın yaklaşan Birlik bütçesinden beklentileri sorulduğunda, Nitiş Bihar’ın saltanatının başından beri özel statü talep ediyoruz. Bihar’ı gelişmiş bir devlet haline getirmek için elimizden geleni yapıyoruz. Onlar (merkezdekiler) Bihar’ı gelişmiş bir devlet olarak görmek istiyorlarsa, yapsınlar. Bu geri kalmış bölgeye özel kategori statüsü verilmesini ciddi ciddi düşünüyoruz.Daha çok kalkınma çalışması yapmak istiyoruz.Özel statü verilmediği için önerdiğimiz projelere kredi çekmek istiyoruz ama kredi almaya ‘yasak’ koymuşlar… Bu, fakir eyaletlerin daha fazla ilerleyemediği anlamına geliyor.”
CM ayrıntılı bilgi vermese de, açıklamayı görünüşe göre gelecek mali yıldan itibaren GSYİH’nın yüzde 3,5’ine kadar devlet borçlanmaları için önerilen üst sınıra atıfta bulunarak yaptı.
Yerel AN Koleji’ndeki bir etkinliğin oturum aralarında medyanın sorularını yanıtlayan Nitish, merkezdeki insanların propaganda (prachar prasar) dışında neredeyse hiçbir şey yapmadıklarını da söyledi. “AB bütçesinden ne alacağımızı zaman gösterecek; ama devletin kalkınması için kendi imkanlarımız ile ne mümkünse onu yapıyoruz” dedi. Bihar’ın merkezindeki BJP liderlerinin geçtiğimiz Ağustos ayında NDA’dan ayrılmasından bu yana daha fazla sorun yaratıp yaratmadığı sorulduğunda Nitish, “Yoksul devletlere yardım etmeye niyetleri yok, bu yüzden bize yardım etmiyorlar.
NDA’dayken bile devletimize yardım etmediler.” Nitish, Merkez çalışanlarının yalnızca bazı siyasi dönüm noktaları bekledikleri seçilmiş birkaç eyalette çalışmaları teşvik ettiğini söyledi. Ancak herhangi bir siyasi avantaj elde edemeyecekler” dedi. Parlamentoya ayrı bir demiryolu bütçesi sunulması talebi sorulduğunda Nitish, “Bunun olmasını istiyorum. Sadece önceki yıllardan ayrı bir demiryolu bütçesinden geçersiniz. Tam bilgi edinirsiniz. Ayrı bir demiryolunun olduğu günlerde. Temsilciler Meclisi’nde bütçe, Meclis’te daha uzun tartışmalar oluyordu.”