Arjantin Devlet Başkanı sıcak hap altında. En önemlisi kafatasını alacaklar

MyHoca

New member
Ekonomi Bakanı Luis Caputo Salı günü televizyonda Arjantin pezosunun yüzde 54 oranında devalüe edilerek bir ABD dolarının 800 pesoya düştüğünü duyurdu. Ancak ona göre, kadınlar tüm bayındırlık projeleriyle tanıştırılıyor ve böylece paradan tasarruf etmek için öncelikle devletteki bazı işler azaltılıyor. Bakanlık sayısı sekizden dokuza indirilebilecek, enerji ve ulaştırmaya verilen destekler azalacak, bölgelere emeklilik transferleri minimuma indirilecek.

Arjantin’de bir şeyleri kaybedelim, kalıcı olmasın. Bu açığın finansmanı sorunlara yol açıyor. Yeni ekonomi bakanı, bunu matbaa aracılığıyla finanse ederseniz pesonun değerini kaybedeceğini söyledi. Sorunun köküne indiğimizi ve bütçe açığından kurtulmamız gerektiğini ifade etti.

Halk acı çekecek

Enflasyonun önümüzdeki aylarda keskin bir şekilde yükselmesi ve anlaşmazlıkları ve halkın satın alma gücünü aşındırması bekleniyor. Sübvansiyonlardaki mol sayısı enerji ve ulaşım maliyetlerindeki artışı artıracaktır.

Bir mağazada çalışan 19 yaşındaki Agustina Ferreirov, Reuters’e verdiği demeçte, ekonomiyi düzeltmesi gereken başrahiplerin teoride iyi olduğunu ancak birçok insanın onlar yüzünden acı çekeceğini söyledi.

ziraat mühendisi Chose Diz’e göre bunların gerekli olduğunu söyledi. Ayrıca insanların yaşamları üzerinde büyük bir etki yaratacağına inanıyor. Vera çocuklarımı veee’de evlendirmişti. Sanki bana maaşımı yarı yarıya azaltmamı söylemişler gibi, dedi ve ailesinin artık kemerlerini sıktığını ve bana yiyecek aldığını da sözlerine ekledi.

Emekli maaşını toplayanlar için endişelenin. Yatırımları yüzde on ya da binlerce azaldığında nasıl başa çıkacaklarını bilmiyorum. Tamam, dedi Diz.

Elli yıldır Buenos Aires’in merkezinde çalışan Facundo Marino, hükümetin atacağı adımların gerekli olduğu konusunda hemfikir. Küçüklere iyi olur, dinleyin, dedi. Otobüs biletleri için ödeme yapmanın önemli olduğu konusunda sizi uyardı. Maaşlara zam yapılacak, yoksa bu topraklara ne olacağını bilmiyorum” dedi.

Bir sabır meselesi

Verisk Maplecroft’un baş analisti Jimena Blancov, alınan sert önlemlere rağmen hükümetin ekonomideki olumsuz gelişmeyi engellemeye çalıştığını, aksi takdirde bunun sert bir darbe tehdidi oluşturacağını söyledi. Blancov, (Başkan) yutulması gereken çok sıcak bir hap sözü verdi ve böyle bir hap verdi, dedi. Yetkili, sorunun, ekonomik durum düzelmezse insanların sabrının ne kadar süreceği olduğunu da sözlerine ekledi.

Arjantin ekonomik krizin ortasında. Enflasyon yüzde 140’larda ve nüfusun yüzde 40’ı yoksulluk sınırının altında yaşıyor.

Son verilere göre ülkenin 43 milyar dolarlık (yaklaşık 978 milyar K) ticaret açığı var. Uluslararası Para Fonu’na (IMF) olan borç 45 milyar dolar olup, bunun 10,6 milyar dolarının Nisan ayına kadar çok taraflı ve özel borçlarla ödenmesi gerekiyor.

Uluslararası Para Fonu yeni başkanın atacağı adımları açıkladı. Bunların önemli olduğunu belirtti ve Arjantin ekonomisini istikrara kavuşturup büyümesini hızlandırabileceklerine inandı.