PATNA: Super 30’un kurucusu Anand KumarBu yılki gıpta ile bakılan Padma Shri ödülüne seçilen , toplumun dezavantajlı kesimlerine mensup çocukların hayalini gerçekleştirmek için çalışmaya devam edecek. Aksine daha fazla sayıda öğrenciyi mentorluğu altına alarak tabanını genişletecekti.
50 yaşındaki Anand, genç nesle doğru yolu göstererek ve onlara akademi alanında başarılı olmaları için ilham vererek devleti ülkenin eğitim haritasının zirvesine çıkarmak istediğini söyledi. Giderek daha fazla erkek ve kız çocuğunun, IIT’ler ve IIM’ler gibi kilit kurumlara katılmaya ve devleti temsil etmeye motive edilmesi gerektiğini söyledi. parça:
S. Padma Ödülü’ne seçildiğinizden haberdar olduğunuzda nasıl hissettiniz?
Haberi duyduğumda çok heyecanlandım. Aslında bu fiyatı bu kadar erken beklemiyordum. Beni bu prestijli ödüle layık gördüğü için hükümete teşekkür etmeliyim. Bu ödül için seçimimin, sıkı çalışmaya ve sürekli çabaya inanan herkese ilham kaynağı olacağını düşünüyorum. Dünyanın çeşitli yerlerinde çeşitli alanlarda üst sıralarda yer alan öğrencilerimden yüzlerce tebrik almak beni daha da mutlu ediyor.
S. Hayat yolculuğunuzu nasıl görüyorsunuz?
Alt orta sınıf bir ailede doğduğum ve babam erken öldüğü için, aileyi maddi olarak desteklemek için çok mücadele eden annemdi. Evde küçük bir haşhaş dükkânı açtı ve ben de bütün samimiyetimle çalışmalarıma devam etmenin yanı sıra akşamları ona yardım ettim. Bir süre üçüncü sınıf bir işi de kabul ettim. Ama asıl tutkum öğrencilere matematik öğretmekti. Kısa süre sonra koçluk yapmak için çok mütevazı bir ölçekte Ramanujan Matematik Okulu’nu kurdum ve çok geçmeden daha fazla öğrenci HTE sınavına girmeye hak kazandıkça bu enstitüye katıldı. Ama yine fark ettim ki, yoksul ailelerden gelen birçok öğrenci, onlardan aldığım sembolik tutarı ödeyemedi.
S. Super 30’u başlatmanız için sizi ne motive etti?
Yoksul geçmişe sahip birçok öğrenci, ücretten muafiyet talebiyle bana yaklaştı. Yetenekli olduklarını ve HTE’yi geçme dürtüsüne sahip olduklarını ancak mali sorunlar nedeniyle geçemediklerini fark ettim. Sonra Süper 30 grubunu kurmayı düşündüm. Kuruluşundan sonraki son yirmi yılda, yaklaşık 600 öğrenci, başta HTE’ler olmak üzere en iyi teknik enstitülere ulaştı. Ve başarılı adayların çoğu toplumun en dezavantajlı kesimlerinden geldi.
S. Seçilmiş 30 öğrenciye özel ders vermek için yapılan harcamaları karşılamak için maddi yardım almadınız mı?
Super 30 girişimine maddi destek için hem özel hem de devlet kuruluşlarından birçok teklif geldiğini söylemeliyim ama ben kibarca reddettim. Özel derslerden kazandığımın bir kısmını asil bir amaç için ayırıyorum ve tüm ailem arkamda.
S. Super 30 grubunun genişlemesi ne olacak?
Super 30 grubu yakında tam teşekküllü bir okula dönüşecek. Toplumun yoksul ve dışlanmış kesimlerinden en az 100 çocuğun HTE’lere hazırlanabileceği iyi gelişmiş bir yatılı okul kurmak için her türlü çabayı göstereceğim. Bu okul inşallah bir yıl içinde hizmete girecek. Bu okul, öğrencilerini hem çevrimdışı hem de çevrimiçi olarak eğitecek. Çevrimiçi versiyonu, özellikle ebeveynleri ile şehir dışında yaşayan yoksul öğrenciler için faydalı olacaktır.
S. Gençlere bir mesaj daha mı?
Gençleri fiziksel ya da finansal zorluklar karşısında caydırmamaya ve zorluklara cesaretle göğüs germeye davet ediyorum. Hedeflerinin peşinden tam bir özveri ve samimiyetle giderlerse, kesinlikle başarılı olacaklardır.