Airbnb’mi? Kimsenin tatilde otelciye gitmek isteyeceğini bilmiyorum

MyHoca

New member
Bir otelci olarak yaz tatillerini ve tatillerini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Kamuya açık verilere göre, Kovid öncesi 2019 yılına kıyasla insan sayısında yaklaşık yüzde onluk bir düşüş görüyoruz ki bu da karşılaştırma açısından anlamlıdır. Bu arada oda başına fiyatta da yaklaşık yüzde 10 oranında artış yaşandı.

Bazı bölgeler daha iyi durumda, örneğin Moravia veya Echy, Prag ve diğer bölgeler şu anda benzer durumda. Tatillerde de durum böyle görünüyordu. Bu Esk’teki tüm oteller için geçerli.

Ve sen vs v Çek Pansiyon Otelleri?
Biz buna çok yakınız. Kovid’e yatırım yaptık ve çok modernleştik. Otelleri yüksek fiyatlarla doldurmayı başardığımız için yüzde on ila kırk arasında bir talep artışı yaşıyoruz. Oda fiyatını normal tatil fiyatlarına göre yüzde yirmi iki artırdık. Bizde doluluk neredeyse yüzde 100’dü, yıllar arasında bunu yüzde 8 civarında artırdık. Fark müşteri kitlesinde, çok sayıda yabancı turist görüyoruz.

Jaroslav Svoboda

• Brno’nun yerlisi, bu yıl park alanının kutlandığı Blansko’da büyüdü.
  • Tinov yakınlarındaki Lomnice’de profesyonel hizmet eğitimi aldı ve Prag’da orta düzey bir otel kursu aldı.
  • 18 yaşından beri otel sektöründe temizlikçi, aşçı ve daha sonra resepsiyon şefi olarak çalıştı.
  • 2003 yılında İngiliz ortağıyla Czech Inn Hotels şirketini kurdu.
  • Şirketi, toplam 7.000 konuk kapasiteli 30 otele kadar Çek Cumhuriyeti’ndeki en büyük otel konumuna getirdi.
  • Boş zamanlarında satranç oynamayı seviyor, çok aktif.

Bunun için Ukrayna’ya sadece bir kurt mu geldi?
Bizim için çok zor çünkü dünyanın her yerinden Amerikalı, Asyalı, Rus turist ve iş adamı yok. Slovaklar ve çevredeki ülkeler tamamen bununla ilgili. Bu yıl Portekizliler gibi Batı Avrupa’dan da turistler vardı.

Ne yazık ki geliştirme aşamasında çok uyuyakaldık, yeterince yüksek kaliteli özelliklere sahip değiliz. Demiryolu da zayıf, bu yüzden üç buçuk saatliğine Vdn’ye mi yoksa yedi buçuk saatte Varava’ya mı gideceğim?

Napoli’deki bir İtalyan, benzer uzaklıktaki Ma’ya arabayla bir saat on dakikada ulaşabilir. Bu bile şu anda buraya gelmek isteyen turistleri alıp götürüyor. patn Prag’ın merkezine hava yoluyla bağlanmaktadır. Ve böylece uzak noktalara uçuşlarımız oldu, burada birkaç yüz bin Vietnamlı var ve Vietnam’a öğleden sonra uçuş yok. istemiyorum

Çevre ülkelerin bu sorunlarla daha iyi başa çıktığını mı düşünüyorsunuz?
Maalesef evet, Rakuan Budapeşte’ye eksik bir krediyle gidecek, bu bir gerçek. Şu anda en fazla müşteriye sahip olan biziz; onu Slovaklar, Almanlar ve Polonyalılar takip ediyor. Fareyi onlara göndermeyin çünkü bu onun için rahat bir yolculuk olmaz.

Evde nasıl turist oluyor?
yankıları seviyoruz. Sinirlenirler, ikisi geri bildirimde bulunur ve geri dönerler. Hatta bizi tavsiye edin. Diğer uluslara çok fazla para harcamaları bile önemli değil.

Son enflasyondan sonra bile bu tür tatiller mütevazı değil miydi?
Etit zaal’ın konuğu. Dramatik bir şekilde değil ama diğer işlerde ödediği paraya bakıyor.

Otelinize misafir olarak mı gidiyorsunuz?
Yirmi yıldır bunu kendim yapıyorum ve meslektaşlarımı da bunu yapmaya yönlendiriyorum. Kahvaltı için restoranlarda ya da akşamları barda oturuyoruz ve olup biteni izliyoruz. Benim için asıl önemli olan bana değil, personelin başkalarına nasıl davrandığını görmek. Beni tanıyor ve önce ona hizmet edilmesi gerektiğini hissediyorum. Ama sorun değil, çünkü o zaman aşağıdaki başka bir masada eksik olacak.

Uzun zamandır bu işin içindesiniz, yedi yaşında girişimci olarak işe başladınız ve artık bir otel sahibisiniz. Esk’teki otelden nasıl çıkarım?
Ülkeyle karşılaştırıldığında ben 1990’da başladım, yani bu bir otel ve restoran işletmenin sosyalist yoluydu. Büyük bir kayıpla başladık, komünistler şubeyi desteklemedi. Maalesef olabileceğimiz yerde ve ikinci dünya kurdundan önce bulunduğumuz yerde değiliz. Bunun temeli iyi bir restoran, dinlenmeye uygun günlük hizmet ve personelin kaliteli tutumudur.

Ondan gastronomik bir deneyim edinebilir misiniz?
Birbirine çok yapıştı. Otellerin bir handikapı var, restoranları pek iyi değil ve taşlanmış. Çok üzgünüm, burada gerçekten güzel yemekler yemeye çalışıyoruz ve yapılan incelemelere göre gelenlerin lüks bir akşam yemeğinin parasını ödeyeceği görülüyor.

Kendi tecrübelerime dayanarak konuşuyorum, restoranın bahçesinde güzel yemeklerin üzerine oturduğunuzda, müzik çaldığında ve yanınızda Jean Reno ya da Depardieu oturuyorsa çok güzel bir duygu. Otel ve restoran bir sinerjidir, örneğin Fransa’da iyi bir gece geçirmek için otele gitmek oldukça normaldir. Bizim ülkemizde pek yok ama her geçen gün daha da iyiye gidiyor.

Prag ve diğer bölgelerle karşılaştırıldığında nasıldır?
Prag’ı çok daha fazla turist ziyaret ediyor, burası hâlâ turizmin itici gücü. Çok fazla rekabet var, çok kavga ediyoruz ve üstüne de Airbnb onları çalıyor. Buradaki birçok insan için sözde otel enflasyonu arttı ve yüzde binin üzerinde arttı. Enerji arzının azalmasından, insan sayısından ve gıda fiyatlarındaki artıştan bahsediyorum.

Çevre şehirlerle karşılaştırıldığında Prag’ın trafiği hızla azalıyor.
Benimle, Vdni’yle, Barselona’yla ya da Amsterdam’la kıyaslandık. Kovid sonrası Varava, Budapeşte ve Bratislava ile kıyaslayalım. Ekstra ligden ikinci bölgesel lige düştük. Oraya da gidemiyoruz, çevredeki arazi bizden daha iyi, eğim çok daha iyi. Diğer şeylerin yanı sıra birçok etkinliğe ihtiyacımız var. Spor, kültürel, ne olursa olsun.

Varava veya Budapeşte gibi bir ulusal stadyumun faydası olur mu?
Burada Letany’de konsere kimin geleceğinin kararı ayak bileklerine kadardır. Böyle bir turistle uğraşmayın.

Dal satın almalarını nasıl yerine getiriyorsunuz? Termal Otel’e ne dersiniz?
Kaldırmayalım ama biri tüy. Stt bize yeniden inşayı bitirmesi ve mülkiyet tahvillerinden kurtulması gerektiğini söyledi. Elimde var çünkü hiçbir şekilde iş yapabileceğimi düşünmüyorum, nasıl yapacağımı bilmiyorum. Gelin otelin satılması mı yoksa kiralanması mı gerektiğine bir göz atalım. Ancak biz aynı fikirde değildik. Prag, Brno, Budapeşte, Vdna ve Polonya’da başka otellerin satın alınmasından bahsediyoruz. Ama isimleri açıklamak istemiyorum.

Otel misafirlerinin davranış ve taleplerindeki trendleri nasıl görüyorsunuz? Mesela herkesin mini barı var mı?
Misafir kaliteden başka bir şey istemez. Benim avantajım otoparktan restorana, resepsiyon personeline kadar her şeyin olması gerektiği gibi çalışması. Müzik bile beni harekete geçiriyor. İyi bir otel mi saln krys, berber dükkanı. Coronavirüs, birçok oteli mini barı kayıp bir iş olarak görmeye zorladı.

Ama ben bunu daha çok, en sevdiği içeceği odada ikram etmek isteyenlere yönelik bir hizmet olarak anlıyorum. Artık nispeten büyük bir kayıt dışılık trendi hakim; insanlara uzun formaliteler sistemini değiştirmezsek Airbnb’ye kaçacakları yönünde net bir mesaj verildi. Giriş hızlı olmalı, birisi tekrar tekrar geldiğinde konaklama turuna girmenize gerek yoktur.

Airbnb kullanıyor olmalısınız. Yönetmelikte bir değişiklik görüyor musunuz?
Hiçbir şey olmuyor, ne şehir ne de devlet bir şey yapıyor. Sadece koşullar eşit değil, Airbnb tipi aptal pansiyon açıkça turistlere yönelik ticari bir pansiyon. Konaklama sağlayıcısı da vergileri, şehir ücretlerini öder ve tüm güvenlik ve hijyen kurallarına uyar. Bizim gibi.

Dünyanın başka yerlerinde durum farklı mı?
Bunun için bir analiz hazırlıyoruz ama koşulları Berlin gibi komşu şehirlerle karşılaştırıyoruz. Yani oradaki insanların mantıksal olarak Airbnb’nin bedelini size ödemesi gerekiyor. Diğer şeylerin yanı sıra, turistlerin kalitesini arttırarak bana yardımcı olabilir çünkü turistlerin belirli kurallara uyması gerekiyor. Hiç önemi yok.

Hiç Airbnb’de kalmayı denediniz mi?
Denedi ve bir otelde iki veya daha fazla oda için ödeme yapmayan çok çocuklu aileler dışında kimseye uygun olup olmadığını bilmiyorum. Tatildeyken kendi kahvaltınızı yapmak, etrafınızı temizlemek, kıyafetleriniz için bir yere gitmek, ne zaman öğrenmek istediğinizi bilmiyorum.

Şehir veya kasabayla uğraşmayı denediniz mi?
Evet, yolun bir yerinde bitti. Diğer dernek ve sendikalarla birlikte milletvekillerinin yanına gittik. O zaman boşuna.

Esk’te Airbnb

• Çek Cumhuriyeti, Avrupa’da kısa süreli kiralamaya en yatkın ülkeler arasında yer alıyor.
  • Örneğin Prask belediye başkanı, bazı apartmanlarda tekrarlanan gürültü veya arıza durumunda belediye binalarının müdahale edebilmesi için belediyelere yeni yetkiler verilmesi için yoğun bir mücadele verdi.
  • Şu anda mahkemeler tarafından yüzlerce kural belirleniyor ve bu kurallar örneğin daire sahipleri birliğinin yasa gereği herhangi bir dairenin kullanımını kısa süreli kiralamayla sınırlandıramayacağına karar veriyor.
  • Düzenleme sistemi, Yerel Kalkınma Bakanı Ivan Barto (Pirti) tarafından Turizm Kanunu’nda kiralayana yeni kayıt defterine kaydolma zorunluluğu getiren yeni değişiklik taslağı ile değiştirilmelidir. Ancak daireleri kimin kiraladığını, gerekli vergi ve ücretleri ödeyip ödemediklerini daha iyi kontrol edebilmeliyim.